Monografije

Lumbarda na otoku Korčuli : Zbornik radova 1-2

350.00 kn (~ 46,52 €) uključ. PDV

Lumbarda na otoku Korčuli : Zbornik radova 1-2.

Župa Sv Jurja – Zaton

200.00 kn (~ 26,58 €) uključ. PDV

Multimedija je peti u nizu projekata HKU Pjevana baština i peti iz župa Šibenske biskupije. Monografija na 144 stranica sadrži tekstove o povijesti i crkvenom pjevanju, notne transkripcije i fotografije iz Zatona. Dva nosača zvuka (CD) sadrže 55 glagoljaška pučka crkvena liturgijska i paraliturgijska napjeva iz Zatona. Nosač slike i zvuka (DVD) sadrži tri dokumentarna filma iz Zatona: o mjestu i župi, Svetu misu i Svetu krizmu.

FRAZEOLOGIJA KRIŽEVAČKO-PODRAVSKIH KAJKAVSKIH GOVORA S RJEČNICIMA

150.00 kn (~ 19,94 €) uključ. PDV

Surađujući s nekoliko generacija studenata Kroatistike na svojim predavanjima i seminarima iz Hrvatske dijalektologije dr. sc. Mira Menac-Mihalić, u okviru rada na projektu Istraživanje hrvatske dijalektne frazeologije, istraživala je frazeme u više od stotinu hrvatskih govora. Najviše je ispitanika bilo s kajkavskoga, nešto manje sa štokavskoga, a najmanje s čakavskoga područja, što odgovara strukturi studentske populacije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu. Studenti druge godine na samom početku bavljenja dijalektologijom ispunjavali su ankete, popunjavali ih sami, kao izvorni govornici, ili kao ispitivači bliskih osoba u svom kraju. Neki su nastavili prikupljati frazeme u svom govoru, a njihova su istraživanja rezultirala seminarskim i diplomskim radovima. U ovoj se knjizi obrađuje samo jedan manji dio prikupljenoga materijala. Dr. sc. Jela Maresić, baveći se prikupljanjem općega leksika za projekt Istraživanje hrvatskih dijalekata koji vodi akademik Milan Moguš, višegodišnjim je radom prikupila i veliku frazeološku građu. Rado se odazvala pozivu dr. se. Mire Menac-Mihalić na suradnju na projektu Istraživanje hrvatske dijalektne frazeologije. Rezultat je te suradnje ova knjiga za koju je dr. sc. Jela Maresić skupila oko 2600 frazema iz govora Podravskih Sesveta te oko 500 frazema iz govora Kloštra Podravskoga. Osim toga, terenskim je radom provjerila većinu istraženih punktova, izradila njihove fonološke opise te izdvojila osnovne morfološke karakteristike.

Vukovar

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

tekstovi: Vlado Horvat, Josip Jurčević, Matija Salaj tekst na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Ante Sekulić : Hrvatski baranjski mjestopisi

150.00 kn (~ 19,94 €) uključ. PDV

Koristeći se dostupnom literaturom i dokumentacijom, autor u ovoj knjizi na temeljima pouzdanih pokazatelja o imenima baranjskih naselja upozorava na opstojnost hrvatskog pučanstva tijekom brojnih prošlih stoljeća (prvi pisani spomeni naselja, veličina zemljišnog područja, mikrotoponimi i sl.).Nakon općih zemljopisno-povijesnih podataka građa je raspoređena u dva dijela. U prvome se raspravlja o madžarskoj Baranji, u drugome o hrvatskoj Baranji. Navedena su imena naselja koja su izvorno slavenskoga podrijetla, unatoč promjenama žitelja u njima. Uz brojidbene podatke, u knjizi je u posebnom poglavlju obrađen etnički sastav žiteljstva. Čitateljima će biti veoma zanimljivi podaci o stanju nakon srpskoga oružanog upada u Baranju 1991. godine.

TJEŠIMIR MARIĆ : HRVATSKA

249.00 kn (~ 33,10 €) uključ. PDV

Tješimir Marić, rođen 1939. godine u Oklaju (Dalmatinska zagora) jedan je od onih umjetnika koji rado ostaju u sjeni svoga stvaranja. Bio bi anoniman da fotografije s njegovim potpisom na razglednicama i kalendarima već desetljećima ne pružaju radost milijunima ljudi koji se dive ljepoti njegovih kolora. Fotografijom se bavi od 1966. i to isključivo pejzažnom. U posljednje vrijeme, na žalost, sve rjeđe. S tugom, naime, primjećuje da, zbog zagađenja atmosfere i promjene klime, novonastalo sivilo uništava ljepotu pejzaža. Iako je sa svojim klasičnim Nikonom proputovao krajolicima svijeta, od Kanade do Maroka, od Islanda do jemenske Socotre, svoju prvu monografiju posvetio je Hrvatskoj.

JADRANSKI ARHIPELAG PRIČA PRIČE

199.00 kn (~ 26,45 €) uključ. PDV

DVADESET je vrsnih hrvatskih književnika, pjesnika, slikara, publicista, koji se nikad do sada nisu pojavili zajedno unutar korica jedne knjige, ispričalo svoje doživljaje, razmišljanja o otocima i životu na njima. Neki su od njih i sami otočani, a ovo su njihove priče, refleksije, gledanja. Knjiga je zbirka autorskih djela, priča, pjesama i osobnih sjećanja koje sačinjavaju književni arhipelag. Sve su priče otoci jednako vrijedni onim stvarnim otocima. Na ovaj način dobili smo priliku da to zadovoljstvo podijelimo s vama koji ćete čitajući ovu knjigu otkriti tajne jednog od najčarobnijih mjesta na planetu: obalu i otoke na hrvatskoj obali Jadranskog mora, najljepšeg arhipelaga na Mediteranu.

Malekovic, Vladimir: Ivan Lacković Croata

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Malekovic, Vladimir: Ivan Lacković Croata...

Kićeni Narodne nošnje vukovarsko-iločkog kraja

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

Kićeni [Srijem] : narodne nošnje vukovarsko-iločkog kraja ; Ruho opstojnosti, potpore i nade :narodne nošnje Hrvatske za Gradski muzej Vukovar : Etnografski muzej, Zagreb, 4. ožujka - 10. travnja 1997 / [autori tekstova Josip Forjan... [et al.] ; uvodna riječ Ružica Marić ; predgovor Nerina Eckhel ; fotografije Zvonko Benošić... [et al.] ; urednici kataloga Ružica Marić, Josip Forjan]

Hed Vimer, J.-H.Tileman: ALŽIR

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Hed Vimer, J.-H.Tileman: ALŽIR.

Gradovi na Slovenskem

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

Fotografije: Viktor Berk [et al.] Zemljevidi: Peter Fister.

Povijesna naselja – Ludbreška Podravina, Katalog dokumentiranosti..

150.00 kn (~ 19,94 €) uključ. PDV

Povijesna naselja - Ludbreška Podravina, Katalog dokumentiranosti ruralnih naselja, Ministarstvo kulture RH, Uprava za zaštitu kulturne i prirodne baštine - Odjel za prostorno-planske mjere zaštite, Zagreb 1997. - str. 117, fotografije 142, kartografskih prikaza 51 Sadržaj: Predgovor, kratak pregled povijesti ludbreškoga kraja, osvrt na literaturu i ostale izvore; Katalog podataka grupiranih prema utvrđenoj shemi (vidi Povijesna naselja - općine Sisak) za 39 naselja na području općina Ludbreg, Donji Martijanec, Sveti Đurđ i Mali Bukovec, u prilogu tablični prikaz evidentirane graditeljske baštine ludbreške Podravine; Literatura, izvori karata i planova.

Jože Plečnik: Projekti i realizacije u Hrvatskoj 1909-1956

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

U katalogu su kronološki opisani Plečnikovi projekti kao što su Franjevačka crkva na Trsatu (1909.), Crkva u Makarskoj (1930.), Crkva Majke Božje Lurdske u Zagrebu (1934.), Svetište Srca Isusova, Osijek (1937.), Crkva i samostan Sv. Križa, Zagreb (1939.-1947.), paviljon na Brijunima (1955./56.). Tekst kataloga popraćen je bibliografskim bilješkama, a kataloški dio sadrži 43 ilustracije Plečnikovih arhitektonskih nacrta, tlocrta, presjeka, pročelja i fotografija realiziranih projekta.

GRUPA AUTORA: OMIŠKI LJETOPIS

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

GRUPA AUTORA: OMIŠKI LJETOPIS.

NADA GRČEVIĆ: FOTOGRAFIJA DEVETNAESTOG STOLJEĆA U HRVATSKOJ

250.00 kn (~ 33,23 €) uključ. PDV

NADA GRČEVIĆ: FOTOGRAFIJA DEVETNAESTOG STOLJEĆA U HRVATSKOJ.

IVAN MEŠTROVIĆ, MONOGRAFIJA, EX LIBRIS MANČA FISCHEROVA, NOVA EVROPA, ZAGREB, 1933.

500.00 kn (~ 66,46 €) uključ. PDV

IVAN MEŠTROVIĆ, MONOGRAFIJA, EX LIBRIS MANČA FISCHEROVA, NOVA EVROPA, ZAGREB, 1933...

100 godina zagrebačkog Glavnog kolodvora 1892-1992.

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Monografija izdana povodom stote godišnjice zagrebačkog Glavnog kolodvora. Autori tekstova su Helena Bunijevac, Maja Horvatović, Vlatka Škorić i Boris Udier. Autori fotografija su Franjo Pšenica, Vladko Lozić, Stanko Toth i Branimir Butković.

110 GODINA RIJEČKE ŽELJEZNICE 1873-1983

140.00 kn (~ 18,61 €) uključ. PDV

FOTOGRAFIJA RANKO DOKMANOVĆ ŽELEJZNIČKI MUZEJ BEOGRAD LEKTOR MIODRAG MILOŠEVIĆ GRAFIČKI UREDNIK IVO MARENDIĆ.

Grupa autora – Razvoj elektrifikacije Hrvatske 1

90.00 kn (~ 11,96 €) uključ. PDV

I dio - Od početaka elektrifikacije do 1945. g.; II dio.

Bože Vukušić: Bleiburg Memento

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Šezdeseta je tužna obljetnica hrvatskog izbjegličkog stradanja, tragedije Bleiburga i Križnoga puta. U sklopu brojnih aktivnosti tim povodom organiziranih, svjetlo dana ugledala je i ova fotomonografija. Fotografije koje sadrži, iako jednim dijelom već objavljene u različitim publikacijama ove i slične tematike, uvijek iznova opisuju Žrtvu, običnom čovjeku riječima neizrecivu. Neke su fotografije ovdje prvi put objavljene, što je nedvojbeno iziskivalo veliku predanost i istraživački napor priređivača, a na taj je način, priznajmo, preuzeo dio dužnosti sviju nas. Međutim, zasigurno je velik broj neotkrivenih fotografija toga vremena koje još uvijek, kao tihi svjedoci, neoprostivo zanemarene leže u privatnim kao i institucionalnim pismohranama. Stoga je veliki zadatak i obveza priređivača i nakladnika, kao i drugih moguće zainteresiranih istraživača, da ih prikupe i objave te tako sačuvaju od zaborava ovog i budućih naraštaja.

Epica Book 15: Europe’s Best Advertising

2,000.00 kn (~ 265,84 €) uključ. PDV

Journalists from 30 leading magazines have judged these ads the very best! Advertisements can be enormously witty, elegant, beautiful, and imaginative, as every one of the more than 500 pictured here prove. Taken from print, publications, Internet sites, direct marketing organizations, and packaging design projects, they are all winners, finalists, and high scorers in the Epica competition, Europe's premier creative awards show. Each one takes an innovative approach to making its product irresistible to the consumer, and is divided by topic: food and drink, consumer services, the home, health & beauty, automotive, business to business, fashion, and more. The lavish and generous photographs even manage to capture ads that unfolded in several images, so you can follow the story they're telling. With the agency, creative director, copywriter, art director, photographer, and client all listed, this also becomes the foremost "who's who" of talent in Europe.

Banac Ivo :GRBOVI BILJEZI IDENTITETA

300.00 kn (~ 39,88 €) uključ. PDV

U ovom reprezentativnom izdanju predstavljen je pretisak dvaju najstarijih i najvažnijih hrvatskih grbovnika - Stemmatographiju Pavla Rittera Vitezovića iz godine 1701-1702. te grbovnik Korjenić-Neorić iz 1595. Izdanje donosi i studiju Ive Banca koja mijenja mnoge uvriježene i površne predodžbe o nastanku i životu brojnih hrvatskih i južnoslavenskih grbova.

Jasna Galjer: Expo 58 i jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera

400.00 kn (~ 53,17 €) uključ. PDV

Knjiga je strukturirana u tri tematske cjeline. Prvi, uvodni dio sadrži povijesni pregled svjetskih izložbi i njihovog kulturološkog značenja, prvenstveno kao fenomen modernog doba. U drugom dijelu prikazana je Svjetska izložba u Bruxellesu 1958. u kontekstu političkih zbivanja, ekonomskih, filozofskih, umjetničkih i arhitektonskih aspekata koji definiraju ovu manifestaciju kao simptom toga vremena. Tema trećeg dijela knjige je nastup Jugoslavije na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. koji je prikazan kao jedan od najuspjelijih primjera promoviranja vrhunskih kulturnih vrijednosti. U tom kontekstu djelovanje Vjenceslava Richtera ima izuzetno značajnu ulogu koja je rasvijetljena ovom znanstvenom studijom. Cilj objavljivanja knjige je pokazati da je hrvatska moderna arhitektura, odnosno koncept izložbe kao modernog medija masovnog komuniciranja na primjeru ovog ostvarenja bila potpuno na razini kvalitete tadašnje svjetske produkcije. Riječ je o jednom od najznačajnijih ostvarenja u povijesti moderne hrvatske arhitekture, kako u kontekstu suvremene svjetske arhitekture tako i s obzirom na činjenicu da je paviljon nakon izložbe otkupljen i postavljen u Wevelgemu (80-ak km od Bruxellesa) gdje je i danas u funkciji privatne škole te tako predstavlja jednu od malobrojnih realizacija hrvatske arhitekture u svijetu. Tekst je bogato ilustriran fotografijama i ilustracijama arhivskog materijala (više od 700 ilustracija - nacrti, fotografije, presnimci iz suvremenih časopisa), koji dokumentira tekst detaljnim podacima o pojedinim aspektima nastupa na Svjetskoj izložbi u Bruxellesu 1958. i dionicama postava. Knjiga predstavlja rezultat višegodišnjih znanstvenih istraživanja teme, te se većina materijala objavljuje prvi put. S obzirom na 50-tu obljetnicu Svjetske izložbe (1958-2008) objavljivanje ove knjige značajno će pridonijeti afirmaciji moderne hrvatske arhitekture na međunarodnoj sceni.

Olga Maruševski, Sonja Jurković: MAKSIMIR

69.00 kn (~ 9,17 €) uključ. PDV

Ova zanimljiva knjiga predstavlja perivoj Maksimir na dva načina: kao spomenik kulture i kao parkovnu kompoziciju. Kulturnopovijesno i umjetničko oblikovanje Maksimira predstavljeno je brojnim fotografijama u boji. Sadržaj knjige primjeren je najširem krugu posjetitelja a posebice ljubiteljima prirode. Monografija je tiskana u povodu 200. obljetnice perivoja i na najljepši način svjedoči o uljudbenome, kulturo-povijesnom i umjetničkom bogatstvu našega glavnoga grada u sklopu europske romantičarske pejzažne arhitekture. Objavljena je i na njemačkome i na engleskom jeziku.

British Museum Guide

150.00 kn (~ 19,94 €) uključ. PDV

British Museum Guide.

Biseri Jadrana: Otok Hvar

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Prirodni uvjeti i povijesni razlozi učiniše prostor otoka Hvara jednim od iznimno zanimljivih dijelova jadranske obale, u stanovitom smislu amblematskim ambijentom čitavog Sredozemlja - piše u svome eseju o otočkim civilizacijskim obzorima akademik Tonko Maroević. Stoga je Hvar bio prvi od naših Bisera Jadrana. Majstorske fotografije i pitko štivo iz pera ponajboljih znalaca otoka otkrivaju nam izvanredno zanimljivu geološku prošlost Hvara, upoznajemo se s njegovim prirodnim obilježjima, pred nama se otvaraju prizori iz prethistorije, stupa na scenu veliki lik antike, državnik i vojskovođa Demetrije Hvaranin, otkrivaju nam tajne staro hvarsko kazalište i Hektorovićev Tvrdalj, jedrimo kroz zlatno doba hvarskih jedrenjaka...

Biseri Jadrana: Brijuni

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Ni storija o Brijunskom arhipelagu još nije bila ispričana kao sada u Biserima Jadrana. Otočje desetljećima rezervirano samo za povlaštene sada se predstavlja svima te vrijedi pročitati njegovu priču. Ona teče još od vremena kad ga nastanjivaše dinosauri, koji ostaviše u njegovu kamenu svoje stope, ili vremena kad su rimski patriciji u brijunskim uvalama gradili ville rustice, pa do dana Bizantskog kastruma i nazadovanja otočja u doba mletačke uprave. Najsjajnije pak razdoblje Brijuna počinje kad otoke kupuje bečki industrijalac Paul Kupelwieser te ih iz legla malarije pretvara u okupljalište europskih aristokrata i industrijskih magnata, a nastavlja se kada Kupelwieserovu ulogu preuzima jugoslavenski predsjednik Tito, koji Brijune opet uzdiže do svjetskoj eliti dobro poznatog odmarališta.

CRIKVENICA OPĆINA

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

CRIKVENICA OPĆINA.

World Furniture; an Illustrated History

220.00 kn (~ 29,24 €) uključ. PDV

1177 objects are described and illustrated.

Jure Kaštelan, Duško Kečkemet: SPLIT

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Jure Kaštelan, Duško Kečkemet: SPLIT.

1 2 14 15