Publicistika

Šišić, Ferdo: Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara, svezak I.

400.00 kn (~ 53,17 €) uključ. PDV

Iz sadržaja: UVOD PRVA KNJIGA: Prije doseljenja DRUGA KNJIGA: Doba knezova TREĆA KNJIGA: Doba kraljeva EKSKURSI Spisak i tumač slika Indeks Rodoslovlja Geografske karte.

Roman Pavić: Pozdrav iz Staljingrada

249.00 kn (~ 33,10 €) uključ. PDV

Pozdrav iz Staljingrada roman je o ljubavi, umjetnosti i ratu. Roman Pavić u prvijencu pažljivo i brižno gradi široku galeriju likova oživljavajući minuciozno Zagreb prije Drugoga svjetskoga rata, njegove umjetničke i političke krugove iz perspektive svojih glavnih junaka: slikara Leona, liječnika Ivana na specijalizaciji u Londonu te osječkog franjevca oca Roberta, čije se sudbine isprepleću s najvažnijim povijesnim akterima toga vremena, od Ljube Babića i Ivana Meštrovića do Alojzija Stepinca i Winstona Churchilla.

SINAN HASANI: KOSOVO, ISTINE I ZABLUDE

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Autor knjige je bivši član jugoslavenskog predsjedništva i kontorverzni političar s Kosova.

Novačić, Aleksandar: Sovjetski izazov

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

Autor ove knjige, inače dopisnik Tanjuga iz Mađarske opisao je najznačajnija zbivanja u SSSR-u od prijelomne 1985. godine pa do najnovijih dana. Dolazak Mihaila Gorbačova na čelo Partije rezultiralo je uvođenjem korjenitih promjena u političkom, ekonomskom i kulturnom životu, prestrojavanje i glasnost postaju novi stil življenja. Odraz toga vidi se i u obnovi američko-sovjetskih odnosa, antistaljinizmu, otporu rata u Afganistanu, ali i u borbi protiv alkoholizma, porastu nacionalizma, štrajkovima, nezaposlenosti. Ova zanimljiva knjiga simboličnog naslova obiljem svojih tema pravi je izazov za svakog čitatelja.

Priručnik za obuku jedinica civilne zaštite opće namjene

50.00 kn (~ 6,65 €) uključ. PDV

Radi se o praktičnom priručniku za preživljavanje i reagiranje stanovništva u slučaju općeg rata i/ili prirodnih katastrofa. Pokrivene su teme od priručne dekontaminacije hrane u slučaju nuklearnog napada, reagiranja na bojne otrove, pa do pružanja prve pomoći. Civilna obrana. Civilna zaštita. Izrada priručnih gas maski. Dekontaminacija.

Misha Glenny: The Rebirth of History- Eastern Europe in the Age of Democracy

69.00 kn (~ 9,17 €) uključ. PDV

This book explains the changes that will be in place as a result of the 1992 democratic elections throughout Eastern Europe. For 40 years Eastern Europe has been erroneously considered a political monolith but beneath apparently identical structures of power, old political tensions continued to ferment. Glenny shows how these traditions have broken out into newly legitimized political parties, offering the reader a comprehensive map of this turbulent area's traditions and prospects. He provides some understanding of the crucial inter-war years that still shape so much of the region's politics. There are biographical portraits of the major political personalities.

HENDRIK VAN LOON : POVIJEST ČOVJEČANSTVA

60.00 kn (~ 7,98 €) uključ. PDV

HENDRIK VAN LOON : POVIJEST ČOVJEČANSTVA.

Martin Gilbert: Israel- A History

99.00 kn (~ 13,16 €) uključ. PDV

Israel is a small and relatively young country, but its turbulent history has placed it squarely at the centre of the world stage for most of this century. For two millennia the Jews, dispersed all over the world, prayed for a return to Zion. Until the nineteenth century, that dream seemed a fantasy, but then a secular Zionist movement was born and soon the initial trickle of Jewish immigrants to Palestine turned into a flood as Jews fled persecution in Europe. From these beginnings, Martin Gilbert traces the events and personalities that would lead to the sudden, dramatic declaration of Statehood in May 1948.

Izeta Đukić – Pleh : Bijeg iz pakla

99.00 kn (~ 13,16 €) uključ. PDV

Riječ je o svojevrsnoj autobiografiji autorice koja opisuje svoje viđenje rata, svoje iskustvo tokom rata, od početka do njenog izlaska iz Sarajeva. Knjiga je, kako je rekao, podsjetnik na niz događaja i ono što se dešavalo u Sarajevu.

Anić Nikola: Antifašistička Hrvatska

150.00 kn (~ 19,94 €) uključ. PDV

Nikola Anić:Antifašistička Hrvatska. Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske 1941.-1945. "O antifašističkoj Hrvatskoj i o oružanim snagama Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) u Hrvatskoj napisano je dosta povijesnih radova: najviše članaka, zatim povijesnih monografija o partizanskim odredima, brigadama, divizijama i korpusima NOV Hrvatske te regionalnih povijesnih monografija Narodnooslobodilačkog rata (NOR-a) u Hrvatskoj. Međutim, još do sada povijest u Hrvata nije dobila cjeloviti prikaz, nema povijesti antifašističke Hrvatske, o nastanku i razvoju oružanih snaga NOP-a u Hrvatskoj. Konkretno, nije napisana povijest Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Hrvatske od 1941. do 1945. godine. Ova je knjiga, konkretan povijesni dokument, iz burne ratne prošlosti Hrvatske u Drugom svjetskom ratu znanstveno obrađen, i ujedno je povijesno-znanstveni dokument, prvi takvog sadržaja koji se pojavio ne samo u Hrvatskoj, nego i na teritoriji bivše SFRJ."

Entoni Burk & Džon Rendal : Lav zvani Kristijan

80.00 kn (~ 10,63 €) uključ. PDV

Godine 2008. na sajtu YouTube pojavio se neobičan filmski zapis koji je ubrzo prerastao u internet-fenomen. Prikazivao je ponovni susret pun emocija između dva mladića i njihovog ljubimca lava Kristijana, pošto su ga ostavili u Africi sa Džordžom Adamsonom, poznatim iz knjige i filma Živeti slobodno, koji je trebalo da ga vrati u odgovarajući dom u divljini. Lav zvani Kristijan opisuje kako su Entoni „Ejs“ Burk i Džon Rendal 1969. godine posetili London i u Herodsu kupili živahnog lavića. Neko vreme njih trojica su živeli zajedno u stanu na Kings roudu u Čelsiju, gde je Kristijan postao lokalna atrakcija. Međutim, on je rastao, brzo, pa je čak i crkveno dvorište u kom je vežbao postalo premalo za njega. Kako su Ejs i Džon mogli da izbegnu njegovo doživotno utamničenje u zoološkom vrtu?

Dušan Nećak: Hallsteinova doktrina i Jugoslavija

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

Tito između Savezne Republike Njemačke i Demokratske Republike Njemačke.

Galloway Steven : SARAJEVSKI ČELIST

79.00 kn (~ 10,50 €) uključ. PDV

Sarajevo: grad pod opsadom. Dok granate padaju i snajperisti odrađuju svoj smrtonosni posao, čelist sjedi pored prozora i svira Albinonijev Adađo. Onda je bomba u ulici ispod ubila dvadeset-dvoje ljudi koji su čekali u redu da kupe hljeb. Slijedeća dvadeset-dva dana svako popodne on će nositi svoje čelo u kraterima punu ulicu i svirati Adađo u znak sjećanja na mrtve. Roman Sarajevski čelist Stevena Gallowaya oslikava ova dvadeset-dva dana kroz oči tri njegova građanina: Kenana koji nosi vodu svojoj porodici, Dragana koji želi da se ponovo nađe sa suprugom i sinom, i kontra-snajperiste Strijele. Njoj je dodijeljen posao da održi čelistu u životu. Izvrstan i duboko dirljiv, Čelista iz Sarajeva oživljava hrabrost pokleklog grada. To je priča o preživljavanju, o iskušenju mržnje i odbijanju mrženja, o postojanosti ljudskog duha u doba straha i patnje.

Zdravko Požar : Pričam ti priču ili ti postdejtonska nadmudrivanja

59.00 kn (~ 7,84 €) uključ. PDV

Ovo je knjiga koju će vjerujem čitati svi koji znaju ili ne znaju ponešto o zadnjih desetak godina bosanskohercegovačke historije. Požar je jedan od onih rijetkih humorista čija proza osim, te svoje većini prihvatljive konotacije, ima namjeru i poučavati. Odrastao 50-tih godina na ulicama Sarajeva, Požar u stilu ponajboljih bosanskohercegovačkih postmodernista raščlanjuje kulturološki, politički pa i ideološki (dis)kontinuitet našeg društva. Uistinu, pored originalnog stila, vođenja čitaoca kroz retrospektivne labirinte sadržane unutar jedne misaone cjeline, Požar vješto prigušuje svjetla nad masom likova iz našeg svakodnevnog javnog života, prikazujući ih kao svojevrsne filmske junake koji su tu da bi samo odigrali svoju rolu u još jednom dugometražnom bosanskohercegovačkom filmu.

IVICA JAKŠIĆ : Ježeva kućica (za Hrvate)

99.00 kn (~ 13,16 €) uključ. PDV

U antifašizmu ima 64 % fašizma. U antikomunizmu ima 69% komunizma. Jedino u demokraciji nema ništa. Ovim mottom Ivica Jakšić Čokrić Puko, čovjek duga imena i podjednako duga popisa talenata (on piše, slika, režira – odreda odlično) otvara svoj cover «Ježeve kućice» Branka Æopića. Pukina «Ježeva kućica (za Hrvate)»formalno je vjerna originalu, a podjednako umiljata ibodljikava u svojoj satiričnosti. Ježa Antu u Novom dobu muče nove brige, globalne i lokalne: GMO, europsko ujedinjenje, apartmanizacija, nacionalizam, tranzicijska privatizacija... A iznad svega sudovi povijesti i časti na kojima se ne smije pasti.

Assia Djebra : Daleko od Medine

99.00 kn (~ 13,16 €) uključ. PDV

Nazvala sam romanom ovu zbirku priča, prizora, ponekad samo vizija, koju sam napisala poslije čitanja nekih historičara iz dva ili tri prva stoljeća islama. Iz tog perioda, koji počinje Muhammedovom smrću, nametnule su mi se mnoge sudbine žena; pokušala sam ih oživjeti... Žene u pokretu daleko od Medine, geografski ili simbolički, izvan mjesta svjetovne moći, koje se nepovratno udaljava od svog prvog svjetla.

Ilan Pappe : Etničko čišćenje u Palestini

119.00 kn (~ 15,82 €) uključ. PDV

Ako će biti istinskog mira u Palestini/Izraelu, moralna krepkost i intelektualna jasnoća djela Etničko čišćenje u Palestini dat će glavni doprinos tome. Illan Pappe je napisao izvanrednu knjigu koja je izuzetno značajna za prošlost, sadašnjost i budučnost odnosa izmedju Izraela i Palestine.

Gerald Massey : Egipatska knjiga mrtvih

99.00 kn (~ 13,16 €) uključ. PDV

Legendarna Egipatska Knjiga mrtvih je naziv koji su egiptolozi dali pogrebnim magijskim tekstovima koji su pisani na papirusu, često su bili ilustrirani, a nalazili su ih u egipatskim grobnicama. To su velike zbirke tekstove, čarolija, zazivanja, himni, molitvi, litanija i magijskih formula, a mnogi su odlomci preuzeti iz Tekstova piramida i Tekstova sarkofaga. Osim ovoga, papirusi knjige mrtvih sadrže prizore različitih aspekata podzemnog svijeta kao što su borba i podjela nad demonima, vaganje duše i negativno priznanje.

Osmanagić, Semir : MISTERIJA ANASAZIJA

79.00 kn (~ 10,50 €) uključ. PDV

Čim čitalac pročita naslov ove fascinantne knjige, odmah mu se pobuđuje neka podsvjesna mladalačka radoznalost. U stvari radi se o rezultatima napornih istraživanja autora desetina naselja jednog skoro nepoznatog naroda u široj javnosti i obrazovnim krugovima, koji se nenadano pojavio i nastanio u skoro nepristupačnim kanjonima Sjeverne Amerike, u kamenim pustinjama Novog Meksika, Kolorada, Jute i Arizone prije 1150 godina i isto tako, nenadano, bez traga nestao, poslije svega 300 godina življenja, u dubinama planetarne povijesti i obitavanja na američkim prostorima.

Veljko Mićunović: Moskovske godine 1956/1958

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

dnevnik jugoslavenskog veleposlanika u Moskvi Veljka Mićunovića.

William Sabin: The Gregg Reference Manual

169.00 kn (~ 22,46 €) uključ. PDV

This is the most up-to-date, authoritative source on grammar, usage and style for a variety of business documents. It provides basic rules for problems that occur most frequently, and expanded rules and exceptions for almost any situation. The examples and illustrations offer easy-to-follow models that help solve problems quickly, from e-mail messages to formal reports. - New trim size makes it easier to read and find information. - Expanded coverage of topics related to the Internet: e-mail, how to cite on-line resources and scannable resumes. - Expanded discussion and illustration of document formats provided by MS Word templates and guidelines on how to modify the formats. - NEW Web sites for students and instructors include FAQ's, a newsletter, instructor forum, how to use GRM, technology terms and interactive exercises. - The structure of GRM remains the same: Sections 1-11 cover grammar, usage and style, Sections 12-18 cover formatting.

ŠKATULA MILJENKA SMOJE 1-4

250.00 kn (~ 33,23 €) uključ. PDV

Kronika o našem Malom mistu Samo tri riječi su dovoljne, samo tri imena: doktor Luiđi, Bepina i Roko. Dalje već znate, ali je se svejedno lijepo prisjetiti. Miljenko Smoje: Pasje novelete

HAAŠKI SAPUN – RAZGOVORI O HRVATSKOJ POLITICI KAKO IH JE OD SLOVA DO SLOVA BILJEŽIO EUGEN PATAK

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

O knjizi HAAŠKI SAPUN - Razgovori o hrvatskoj politici kako ih je od slova do slova bilježio Eugen Patak Satirična kolumna autora, objavljivana u Hrvatskom slovu od prosinca 2000. do prosinca 2001.

Davorin Rudolf – POSTIGNUĆA I UTOPIJE

120.00 kn (~ 15,95 €) uključ. PDV

U knjizi akademika Davorina Rudolfa “Postignuća i utopije” predstavljeni su autorski tekstovi, izvaci iz članaka, polemika, govora i pisama nastali od 1990. do 2005. koji svjedoče o relevantnim političkim događajima moderne hrvatske povijesti: hrvatskom proljeću, nastanku države i obrambenom ratu, vanjskoj politici, pitanjima granice sa Slovenijom, postignućima i utopijama hrvatskih političara, državnika i javnih djelatnika… Sam autor navodi u proslovu: Ne zahtijevam ni od koga da misli kao što ja mislim, ali očekujem od svakoga da misli. Nikoga nisam htio uniziti, pisao sam ponekad mrko i oštro samo zbog toga što čvrsto vjerujem da u velikoj obitelji europskih država i naroda Hrvatska mora biti uspravna. Suverena i međunarodnopravno priznata Republika Hrvatska u savezu suverenih država bit će vjerna sebi samo ako bude demokratska, u političkome životu pluralistička, gospodarski prosperitetna i ekološki primjerena članica europske obitelji država. Europska unija možda nije najsretniji izbor, ali je jedini.

Grupa autora R. W. Seton – Watson i Jugoslaveni 1-2

300.00 kn (~ 39,88 €) uključ. PDV

Korespondencija 1906 – 1941. Seton-Watson and the Yugoslavs, Correspondence.

Bogdan Radica : Agonija Europe – Razgovori i susreti

200.00 kn (~ 26,58 €) uključ. PDV

impresivna je to plejada glasovitih i nekolicine manje poznatih ličnosti prve polovice XX. stoljeća čija su razmišljanja o Europi – kao političkoj svijesti, duhovnoj i moralnoj vrijednosti, kao simbolu, ali i o Europi koja krajem tridesetih pred naletima međuratnih totalitarizama, fašizma odnosno nacizma s jedne i komunizma s druge strane, umire i sagorijeva u mraku i izvjesnosti krvave budućnosti – sabrana u ovoj knjizi u formi razgovora što ih je s njima u međuraću vodio Bogdan Radica, i sam intelektualac europskoga formata, prijatelj mnogih od njih, "čovjek s periferije" koji je tako strasno participirao u promišljanju sudbine europske matice.

Miljenko Perić – 1945 – 1995. Bleiburg Svjedočanstvo

80.00 kn (~ 10,63 €) uključ. PDV

Miljenko Perić – 1945 – 1995. Bleiburg Svjedočanstvo.

Zdravko Tomac : Predsjednik protiv predsjednika

80.00 kn (~ 10,63 €) uključ. PDV

Današnji hrvatski predsjednik, uz pomoć mnogih medijskih i političkih poslušnika, već godinama vodi nesmiljena bitku protiv prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana. To je, navodno, bitka između dvije političke doktrine. No, to je istodobno i bitka protiv čovjeka koji je već šest godina mrtav pa, naravno, ne može odgovoriti na sve to golemo mnoštvo krivotvorina i optužaba. Drugi hrvatski predsjednik, koji je dobio i drugi mandat, vrlo sustavno pokušava diskreditirati ne samo osobu prvoga hrvatskoga predsjednika nego i njegovu političku doktrinu. On nastoji dr. Tuđmana, istinskog državnika, velikana, utemeljitelja i obnovitelja hrvatske države, pretvoriti u diktatora i ratnog zločinca, ne bi li time okaljao djelo dr. Franje Tuđmana i izbrisao ga iz povijesnoga pamćenja hrvatskoga naroda...

Rojnica Mladen : ŽIVJETI ZA HRVATSKU: socijalizam ili sloboda

130.00 kn (~ 17,28 €) uključ. PDV

Autor knjige je veći dio života proveo u Argentini, gdje je obavljao niz funkcija značajnih za ekonomiju te zemlje, a godine 1997/1998. radi je u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i u Hrvatskom veleposlanstvu u Švicarskoj kao ministar savjetnik za gospodarska pitanja. U knjizi su sakupljena njegova promišljanja o ekonomskoj i političkoj viziji Hrvatske.

SAVO BRKOVIĆ: O POSTANKU I RAZVOJU CRNOGORSKE NACIJE

100.00 kn (~ 13,29 €) uključ. PDV

SAVO BRKOVIĆ: O POSTANKU I RAZVOJU CRNOGORSKE NACIJE.

1 2 42 43