Politika

Jason Stanley: Kako funkcionira fašizam

75.00 kn

Jason Stanley dijete je izbjeglica iz Drugoga svjetskog rata, cijenjeni flozof i stručnjak za propagandu. Zato je njegovo razumijevanje načina kako demokratska društva mogu postati ranjiva pred usponom fašizma izrazito duboko: nacije ne moraju postati fašističke da bi trpjele zbog fašističkih politika. U Sjedinjenim Američkim Državama korijeni fašizma sežu duboko u povijest, duže od stoljeća. Uznemiren prodiranjem fašističkih taktika u domovini i u svijetu, Stanley se usredotočio na strukture koje ih ujedinjuju te je prikazao i analizirao deset stupova fašističke politike – jezik i uvjerenja koja dijele ljude na “nas” i “njih”. Povezao je razmišljanja o povijesti, flozofji, sociologiji te o kritičkoj rasnoj teoriji i uključio priče iz suvremene Mađarske, Poljske, Indije, Mjanmara i Sjedinjenih Američkih Država.

Radovan Vukadinović Lidija Čehulić: Politika europskih integracija

150.00 kn 70.00 kn

Knjiga Politika europskih integracija sastoji se od dva dijela. U prvome, naslovljenom Od ideje europskog povezivanja do izgradnje europske zajednice, opisan je dug put koji su europske integracije do danas prevalile – od početne zamisli temeljene na ideji i praksi Karla Velikog, preko razdoblja između velikih ratova, razvoja paneuropske misli unutar antihitlerovske koalicije pa sve do hladnoratovskog doba i konačno pada Berlinskog zida i nama bliskih dana. Autor (Radovan Vukadinović) toga dijela knjige posebno se osvrće na istodobno učvršćivanje europskih spona sa Sjedinjenim Američkim Državama u stvaranju transatlantskih saveza te otopljivanja i jačanja odnosa s istočnim blokom i napose Rusijom na istoku. Unatoč mnogobrojnim dvojbama i otvorenim pitanjima, autor zaključuje da je trajan proces proširenja Europske unije dokaz da se ideja ujedinjene Europe čvrsto ukorjenila.

U susret 2012 :Daniel Pinchbeck Ken Jordan

80.00 kn

Diljem svijeta mnoge tradicijske kulture vide naše vrijeme kao epohu promjene - iz četvrtog svijeta u Peci. Na području Yucatana u Meksiku od drugog do devetog stoljeća klasične su Maye razvili naprednu civilizaciju sa sustavom znanja koji se temeljio na proučavanju astronomskih ciklusa i istraživanju neuobičajenih stanja svijesti. Spomenici pokazuju da su Maye označili rijetku pomrčinu središta galaksije prema suncu na zimski solsticij 21. prosinca 2012. kao prijelaz između svjetskih razdoblja. Posve jasno je da se čovječanstvo suočava s ozbiljnim prijetnjama po svoje postojanje i društvo se mora promijeniti ili će život na planetu biti ugrožen. Priređivači zbirke eseja U susret 2012 ne pretendiraju na to da znaju što će se dogoditi na taj dan. Dijelom se nadaju da se neće dogoditi ništa jer, ako je ta pretpostavka točna, naš bi svijet u neposrednoj budućnosti mogao pretrpjeti neizmjerna stradanja. Današnja učestalost suša, poplava, šumskih požara, nereda zbog gladi, otplata dugova samo su blagi pokazatelji onoga što nas čeka. Žestina krize mogla bi biti pogubna za suvremeno čovječanstvo koje vjeruje da ga njegova tehnologija štiti od brutalnog preživljavanja. Neki, možda mnogi, neće preživjeti.

Sanja Nikčević:Nova europska drama ili velika obmana 2

120.00 kn

Boreći se protiv nametanja trenda nove europske drame odnosno dramaturgije krvi i sperme, ili in-yer-face (drame koja udara u lice) ova knjiga zagovara kazalište koje voli, dramsko kazalište. Knjiga je vapaj za kazalište gdje postoji damski pisac koji nam priča razumljivu, zanimljiviju i napetu priču (a ne niz nepovezanih fragmenata koji nam ništa ne govore pod izlikom suvremenog umjetničkog izraza)

Edith Stein: Iz života jedne židovske obitelji

150.00 kn

Posljednjih mjeseci njemački su Židovi istrgnuti iz mirne životne kolotečine. To ih je prisililo da razmišljaju o sebi, svome biću i svojoj sudbini. Židovsko se pitanje međutim, zbog suvremenih događaja, nametnulo i mnogim nepristranim promatračima. S velikom ozbiljnošću i sviješću o odgovornosti njime su se pozabavili, primjerice, u krugovima katoličke mladeži.

Davor Kovačić: Hrvatski nogomet u doba cara, kralja, poglavnika i maršala

200.00 kn

Nogomet je suvremeni socijalni fenomen i stanje u nogometu često je pokazatelj stanja u društvu i politici. Naime, nogomet nikada nije samo nogomet, uvijek je „politiziran“ i kroz njega se zrcale odnosi u društvu uopće, te je na neki način „rendgen“ svega onoga što se u društvu događa i svojevrsni je društveni fenomen. Na hrvatskim i općenito južnoslavenskim prostorima nogomet je od samog početka bio najpopularniji sport i privlačio je najveći broj gledatelja te izazivao veliko zanimanje javnosti. Nogomet u najnovije vrijeme sve više postaje predmet istraživanja, pored sociologa te politologa i povjesničara pa se tako može već govoriti o nogometu kao zasebnoj temi hrvatske historiografije.

Ayaan Hirsi Ali: Nevjernica

90.00 kn

"Ja sam Ayaan, kći Hirsija, Maganovog sina." U prvom dijelu “Nevjernice” Ayaan Hirsi Ali je petogodišnjakinja koja sjedi na travi dok je baka poučava imenima predaka, koja sva somalijska djeca moraju znati. "Dobro ih upamti", upozorava je baka. "Oni su tvoja krv... Ne budeš li ih poštivala, bit ćeš prokleta. Bit ćeš ništa. Imat ćeš nesretan život i umrijeti sama." Tako počinje izvaredna priča o ženi iz nomadske obitelji, obrezanoj u djetinjstvu, podučavanoj od radikalnih učitelja u Keniji i Saudijskoj Arabiji, naučenoj da će se, otkrije li kosu, dogoditi grozne tragedije.

Ayaan Hirsi Ali: Heretkinja

129.00 kn 110.00 kn

Nakon tisuća ubijenih od strane džihadista od Nigerije preko Sirije do Pakistana i terorističkog napada na časopis Charlie Hebdo, Ayaan Hirsi Ali u Heretkinji nudi odgovor na pitanje koje  ubrzano postaje najveći svjetski problem. Prešavši put od duboko religioznog odgoja u islamskoj vjeri do ateistice i aktivističke feministice, sveučilišne profesorice na Harvardu, briljantna, karizmatična i kontroverzna autorica autobiografske proze Nevjernica i Nomatkinja u ovoj se knjizi snažno i uvjerljivo zalaže za reformaciju islama kao jedini način da se okončaju strahote terorizma, sektaško ratovanje i represija nad ženama i manjinama.

Fric Fišer: Savez elita

65.00 kn

O kontinuitetu struktura moći u Nemačkoj : 1871-1945. godine

Đurđica Ivanišević: Crveno jato

70.00 kn

Đurđica Ivanišević: Crveno jato...

MILANA VUKOVIĆ RUNJIĆ: Demoni i novinari : Istinita priča o redakciji u recesiji

80.00 kn

Teško je reći kada je Jutarnja zvijezda popustila žutilu i je li se to dogodilo odjednom. S vremenom, na gotovo svakoj stranici u novinama pisalo bi o nekoj čudnoj prirodnoj (ili natprirodnoj) pojavi, o novom putovanju neke glupače, dapače, radile bi se reportaže o cijelim danima neke glupače i nekog glupana, koji su na vlastitoj gluposti čak i prosperirali, jer i to je moguće u eri Haliosa Gerona.

Milan Puljiz: Sto pisama predsjedniku

80.00 kn

Milan Puljiz: Sto pisama predsjedniku...

Feral Tribune: SLAVENKA DRAKULIĆ- Oni ne bi ni mrava zgazili

90.00 kn

Ova knjiga je rezultat petomjesečnog praćenja suđenja na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, čitanja literature o ratnim zločincima i razgovora sa stručnjacima. Sadrži portrete haških optuženika i osuđenika. Autorica je oprezna i ne upušta se u nepotrebne spekulacije, a kao središnju temu obrađuje raspad jednog društva i njegovih vrijednosti - kako je rat obične ljude pretvorio u zločince, odnosno psihopatologiju pojedinca. Osnovna autoričina teza je da se zločini nipošto ne mogu svesti na patologiju pojedinaca i upućuju na političku i moralnu odgovornost naroda.

Marijan Sinković: Junaci hrvatske povijesti

70.00 kn

Marijan Sinković: Junaci hrvatske povijesti...

Stjepan Radić: Politički spisi, govori i dokumenti

80.00 kn

Ova knjiga predstavlja samo presjek bogate Radićeve političke djelatnosti. Izbor dijela osnovnih političkih spisa, govora i dokumenata, od njegova životopisa do posljednjeg govora Zagrepčanima, iako nedovoljno potpuno, ipak dobro oslikava razvoj sveukupna Radićeva rada i razvoja njegove političke misli.

1 2 16 17