Jasen Boko: Dioklecijan

Najniža cijena u prethodnih 30 dana: 13.14  (99.00 kn) uključ. PDV
Snižena cijena: 10.62  (80.02 kn) uključ. PDV

Dioklecijan je jedan od najvećih careva Rimskog Carstva, za Hrvatsku je posebno važan jer je iz njegove genijalne Palače nastao krasan grad Split, a ta je Palača danas pod zaštitom UNESCO-a. No o tom se značajnom caru malo toga sa sigurnošću zna, a saznanja koja imamo često su proizvoljne legende ili pristrane interpretacije. Autor je u ovoj opsežnoj biografiji opisao Dioklecijanov život u svim fazama njegova života: uspon od običnog vojnika do rimskog cara, reformu Carstva osnivanjem tetrarhije i njezino funkcioniranje, abdikaciju – prvu i jedinu takvu u čitavom trajanju Carstva te smrt u Palači koju je izgradio. Ovu izrazito slojevitu ličnost Jasen Boko prikazuje čvrsto se oslanjajući na relevantne rezultate znanstvenih istraživanja, otvoreno govori o kontroverznim odlukama: o neuspjeloj ekonomskoj reformi koja ga prikazuje kao socijalno osjetljivog cara, te o Ediktu protiv kršćana po kojem je ovaj car ostao upamćen, a autor precizno dokazuje koliko tu ima pretjerivanja. Također opisuje izgradnju prekrasne Palače, koliko je sam car sudjelovao u njezinu projektiranju te zašto je napravljen golemi akvedukt i koje je sve funkcije Palača imala.
Jasen Boko, naš nagrađivani putopisac, dramatičar i biograf, vješto isprepleće znanstvene činjenice i svoja otkrića s putovanja Dioklecijanovim tragom te dramatski dopisuje neke ključne scene, čineći ovu biografiju pristupačnom i zabavnom. Istovremeno, ne boji se postaviti brojna pitanja o dilemama koja znanstvenici još nisu sa sigurnošću razriješili, osobito o onima vezanima uz pristrano interpretiran odnos Dioklecijana prema kršćanstvu.
Otkrivajući sasvim nepoznatu priču o Dioklecijanu, ova se knjiga čita kao uzbudljiv povijesni triler i nastojanje da se tog cara zasluženo povijesno valorizira.

Nema na zalihi

SKU: 11991 Kategorije: , , Oznake: , ,