Vladimir Nazor: Bijeli jelen

7.96  (59.97 kn) uključ. PDV 6.37  (47.99 kn) uključ. PDV

Školska knjiga je za učenike s disleksijom te s poremećajem čitanja, pisanja i učenja objavila knjigu Vladimira Nazora Bijeli jelen čiji je tekst obrađen prema Smjernicama za građu laganu za čitanje. Svrha tako prerađenog lektirnog djela jest ponuditi učenicima s teškoćama kvalitetno prilagođena djela dječje književnosti kako bi ostvarili svoje pravo na pismenost i obrazovanje.

Sadržaj pripovijetke Bijeli jelen prerađen je tako da očuvan smisao teksta i emocionalni naboj, a čitanje i razumijevanje olakšavaju jednostavne konstrukcije rečenica, izbor i poredak riječi u rečenici, tumačenje manje poznatih i nepoznatih riječi i sl. Posebna je pozornost posvećena vizualnoj preglednosti knjige, izgledu stranice, čitljivosti teksta (veličina fonta je 14 točaka), ilustracijama, boji papira.
Tako obrađeni tekstovi motiviraju djecu na daljnje učenje, produbljuju razumijevanje jezika i bolju organizaciju podataka što pridonosi kvalitetnijem učenju.
Jezičnu i grafičku prilagodbu napravila je logopedinja Željka Butorac.

Smjernice za građu laganu za čitanje izradili su stručnjaci pri Međunarodnom savezu knjižničarskih društava i ustanova (International Federation of Library Associations and Institutions). Inicijativom Komisije za knjižnične usluge za osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva 2005. godine objavljen je prijevod prvog izdanja smjernica, a 2011. prijevod drugog prerađenog izdanja. Cilj je da se primjenom tih smjernica lektirna i stručna djela prilagode osobama s teškoćama čitanja i pisanja te s disleksijom.

Nema na zalihi

SKU: 9850 Kategorija: Oznake: ,